Tønder Festival har altid for mig stået som en syddansk pendent til Skagen Festival h’jt mod nord. De 2 festivaler har formået at tiltrække internationale kunstnere i musikgenrer, som sædvanligvis måske ikke topper de store hitlister og, hvor udøverne ikke ligger på Forbes top 10 liste over formuer, men – musikken, der hyldes på de 2 festivaler er musik, som har et trofast og stort publikum, som år efter år møder op og oplever mere eller mindre det samme, som sidste år… Der er tryghed og troværdighed ved at vælge det sikre – det, man kender.

Ja – man ser det i Tønder. Festivalgæsterne, som var med fra starten er stadig at se blandt publikum. De er blevet lidt mere gråhårede og nogle går med rollator eller gangstativ – men, de kommer trofast og hygger sig de 4 dage, festivalen varer… Musikken, som de holder af, den er der stadigvæk, om end der jo med årene sker påvirkning og forandringer, så også nye generationer kan nyde godt af Tønder Festivalen. Dilemmaet er jo, om man skal sadle om til nutidens ungdom eller, om man skal fastholde det, der trækker den uddøende race til huse….

Tønder magter begge dele.. På elegant vis er musiksammensætningen til årets festival så varieret, at alle føler, de får noget ud af det. De grå og gyldne kan glæde sig over at kulturen er etableret og fortsætter, mens yngre generationer med glæde kan opleve det traditionelle videreført med iblandede nye toner og instrumenteringer… At den irske og skotske folkemusik har inspirereet nutidens populærmusik er ikke nogen hemmelighed, og netop det forhold gør måske, at Tønder med held kan bevare det traditionelle samtidig med at præsentere videreudviklingen.

De gæster, jeg talte med under festivalen var alle meget begejstrede for programmet. Ingen klager og udelukkende ros til arrangørerne for sammensætningen af årets program. Set ud fra antallet af unge mennesker vil jeg da også tro, festivalen går en tryg tid i møde… Spørgsmålet kan så være, om der er plads til udvidelser, når nu man allerede pt. er oppe på ca. 10.000 mennesker pr. dag gennem lågerne i østlige, vestlige og sydlige indgang….

Jeg glæder mig til at checke op på det næste år.

Fotos og tekst: Bo Christensen, pressefotos.dk

DU KAN SE FOTOS FRA FESTIVALEN HER: (Photos from festival can be seen here)

torsdag (Thursday)
fredag (Friday)
lørdag (Saturday)
søndag (Sunday)