B 104 – Der Weg zum Erfolg

Syd for grænsen ligger et kæmpestort land, hvor det flyder med karrywürst, eisbein, sauerkraut, weissbier og rockbands.

I det land løber landevej nr. 104, der udspringer sig nord for Lübeck og slutter omrking 50 kilometer mod sydøst i Gadebusch. B104 hedder den i Tyskland, og den snor sig gennem Slesvig-Holsten til Mecklenburg-Vorpommern bortset fra en ulidelig lang strækning, hvor den trøstesløst passerer landsbyen Rehna, der er mest kendt for sit 800 år gamle benedikterkloster, som blev nærmest afkristnet under den tyske reformation i 1552.

Hvis Rehna har levet i glemsel siden, så er det måske slut. For til denne uddøende flække med mindre end 3000 indbyggere kom der ganske uventet hæder til byens unge rockband, der ganske enkelt har valgt at kalde sig B104 efter landevejen, som nu skal føre dem til succes. B104 vandt nemlig Tysklands største bandkonkurrence for rockorkestre, der spiller deres egne sange, Hamburg Band Contest 2017 arrangeret af Hamburgs StadtMagazin Oxmox.

Finalen blev holdt i Markthalle i Hamburg torsdag aften. Musikerne fra Rehna var stolte over i det hele taget af være nået til finalen i konkurrencen, som havde over 150 deltagere. De var voldsomt nervøse undervejs:

“Vi er spændte. Der er så mange gode bands med, så alene at nå til finalen, kan forhåbentlig være vejen til berømmelse udenfor Rehna”.

Det unge band har faktisk hele otte år bag sig. Startet af elever fra den lokale skole var der gang i B104 i tre år uden at det førte til ret meget. Så holdt musikerne et par års pause, men blev derefter enige om, at de skulle prøve igen. Og det var altså en god ide:

B104 vandt! Deres poprock fik flest stemmer hos publikum og dommerjury, og de unge musikere jublede højlydt, mens ni andre bands lidt skuffede måtte forlade Markthalle – dog stolte over ar have nået finalen, men Hamburg Band Contest er en stor ting for unge upcoming tyske rockbands.

Fører det til noget at vinde? Ja, sidste år var det danske Fool’s Paradise, der via et wild-card overraskende løb med sejren. Og det har medført, at Fool’s Paradise både i 2017 og 2018 har flere jobs i Tyskland end det samlede antal af tyske rockbands har i Danmark.

Fool’s Paradise var special quests ved finalen, hvor de konkurrerende bands spillede alt fra poprock til death metal og viste en bredde, som man sjældent kan opleve på samme aften i en dansk koncertsal.

En oplevelse? Jo bestemt, og der er tyske bands, som danske arrangører nok kunne gøre bruge af i højere grad end tilfældet er det. De fleste synger på engelsk og rockmusikkens udtryk er internationalt.

Tekst: Kurt Helge

Billedreportagen er lavet af Bo Christensen og Kurt Helge.